Gerbrand Martini
Professioneel groepstrainer en -coach in martial arts.
De zoektocht naar wie je bent, eindigt in jezelf!
Gerbrand Martini is professioneel groepstrainer en -coach in martial arts. Daarnaast is hij gecertificeerd in het coachen van kinderen met autistische stoornissen. Tevens geeft hij 1-op-1-trainingen aan jongeren en volwassenen middels het trainingsprogramma Jongens in hun Kracht.
In de workshop laat hij ons kennismaken met De Kracht van Vertraging: een van de belangrijke kernwaardes in zijn trainingsprogramma.
Van origine is Gerbrand in zijn professionele leven docent in het middelbaar onderwijs. Het leren en coachen van jongeren breidt hij vervolgens uit met een kindercoachopleiding en een opleiding voor autismevriendelijke coach. In deze opleidingen leert hij veel – zoals het stellen van goede vragen – maar naar zijn gevoel ontbrak daarin een hoop: “Ik miste de verbinding, de verdieping en de werkelijke zachte kracht.”
De zelfhelende kracht van het lichaam
In zijn eigen persoonlijke ontwikkeling hebben martial arts een grote rol gespeeld.
In zijn jeugd heeft Gerbrand te maken met huiselijk geweld. Als hij 7 jaar is, brengt zijn moeder hem naar een judoschool. Een beslissing waar hij haar nog steeds dankbaar voor is. In judo komt hij zichzelf tegen en vanaf die tijd beheerst het zijn leven! Vanwege een blessure moet hij zijn droom loslaten om op hoog niveau deze sport te beoefenen maar hij traint wel door. Hij komt vervolgens in aanraking met twee andere vormen van martial arts: Nin-Jutsu en Tai Chi: “Twee tegenovergestelde vormen van martial arts; met Nin-Jutsu leerde ik vooral de technische vaardigheden en in Tai Chi leerde ik om heel zacht te worden vanuit ontspanning.”
Gerbrands zoektocht bestond eruit om de heling van het eigen lichaam te ontdekken: “Het is niet zo moeilijk om iemand in 3 seconden knock-out te slaan. Het is veel moeilijker om iemand in 3 seconden te helen. Daar was ik heel nieuwsgierig naar! Het antwoord ligt in de ontspanning, in de vertraging. Pas dan is het mogelijk de energie van het trauma los te laten.”
Per toeval komt hij in contact met een gezin dat worstelt met het gedrag van hun 8-jarige zoon; de jongen vertoont ernstige adhd-problematiek en is communicatief beperkt. Gerbrand biedt aan om een-op-een met de jongen te trainen en is zelf verwonderd over het effect. De jongen maakt d.m.v. zijn bewegingsoefeningen een hele ontwikkeling door: hij wordt rustiger maar ook communicatief vaardiger. Dit is de start voor de ontwikkeling van zijn eigen trainingsprogramma Jongens in hun Kracht: In deze training leert hij jongeren en volwassenen om patronen te doorbreken en bewust te kiezen voor wie ze werkelijk zijn.
Door te bewegen kom je weer terug in je kern, je oorspronkelijkheid, je authenticiteit.